dimecres, de gener 27, 2010

Cinema català a Badalona: Ens ho hem de fer mirar



Ara, per un moment, penseu que a Badalona no hi hagués cap biblioteca pública, cap ni una. Penseu que tampoc hi hagués cap llibreria on s'hi poguessin trobar llibres escrits fa més de vint anys --aquí sóc generós--. I aleshores, un grup de bona gent preocupats en no trobar la manera de llegir cap llibre de cap avantpassat nostre, encara que fos recent la seva obra --Espriu, Guimerà, Estellés, Pla...--, sortíssim manifestant-nos al carrer sota el lema 'Volem llibres en català!"

Seria lògic que ho fèssim? Sí, però no hauríem de manifestar-nos també i demanar poder llegir Shakespeare, Melville, Cervantes, Elliot, Daudet, Kafka... Sinó, hi hauria alguna cosa que no encaixaria, oi? Ens hauríem saltat algun pas, em sembla.

Traslladem el fet al món del cinema a casa nostra. Afegim a la recepta: primer, un xic de preocupació per part de la Generalitat intentant a cop de decret i talonari protegir les restes del naufragi del cinema comercial català; segon, una llei obligant a les sales i els exhibidors a traduïr o subtitular al català -- jajajajaja, ai que em moro!-- el 50 per cent de les pel·lícules no europees; i tercer, el fet de que la Filmoteca de Catalunya, pagada per set millons de persones, es dediqui tan sols a projectar pel·lícules a l'avinguda Sarrià 33 de les 4:30 fins a les 11 de la nit en una sola sala de la gran ciutat de Barcelona.

Alguna cosa falla a Badalona, però també a Cervera, a Tornebous, a Sabadell, a...

Enteneu quan alguns des de fa TRENTA ANYS!!! demanem un cinema públic a Badalona, a Cervera, a Tornebous, a Sabadell, a...?