dissabte, de gener 12, 2008

Volem votar el nostre alcalde


M'adhereixo al manifest 'Volem votar el nostre alcalde' que proposa BADALONA[..]2011 i que reprodueixo íntegre en el bloc.

Manifest en curs / adhereix-t'hi a: adhesions@badalona2011.cat.

Tots els mals de la democràcia es poden resoldre amb més democràcia (A.E. Smith)


Davant les informacions que asseguren que Maite Arqué, guanyadora de les eleccions municipals del passat mes de maig, deixarà el càrrec d'alcaldessa -poc més de mig any després de jurar el càrrec- per concórrer en una llista del Senat de les pròximes eleccions a Corts espanyoles, i que serà substituïda de forma interina per un altre regidor, el grup de badalonins i badalonines signants d'aquest manifest volem compartir amb la ciutadania les següents reflexions:

*Un alcalde ha de ser votat, com a cap de llista, pels ciutadans. Per bé que la substitució té ampara legal, creiem que no és legítima en clau cívica. Han de ser els ciutadans els que escullin la persona que els ha de representar, no les direccions d'un determinat partit polític. Una substitució d'aquesta mena només hauria de ser justificada per raons personals de salut o altres motius excepcionals.

*Aquesta pràctica, ja exercida en diverses ocasions en altres ciutats del país, suposa una afronta a la sobirania popular i només dóna arguments als que creuen que votar no serveix de res. Al capdavall, sembla ser més important el que es decideix en els despatxos d'un partit polític que a les urnes.

*Cal una política més participativa, on els electors tinguin més àmbits de decisió i més possibilitats d'intervenir. Això hauria de passar pel desbloqueig de l'actual llei electoral catalana que abordés, amb valentia, l'impuls de llistes obertes, de nous mètodes de vot i que regularitzés i facilités la figura del referèndum.

*La marxa de l'alcaldessa és una mostra més del gris moment que viu la nostra ciutat, amb una creixent distància entre part de la ciutadania i els polítics. A l'abstenció passiva s'hi comença a sumar una d'activa... un fet preocupant atesos els precaris resultats de participació de les eleccions del maig passat.

Per tot això, demanem:

*Al PSC i a Maite Arqué que reconsiderin la decisió.
*A CiU i ERC que no legitimin, amb els seus vots, l'elecció d'un nou alcalde que en cap cas s'haurà sotmès, com a tal, al veredicte de les urnes.
*A CIU, ERC i ICV que promoguin una moció en contra d'aquesta pràctica i impulsin, amb els seus vots, una consulta popular a la ciutat per valorar el trencament del compromís electoral.
*Als ciutadans i ciutadanes de la ciutat que subscriguin aquest manifest, o d'altres manifestos o accions en la mateixa línia si així ho consideren convenient.

Badalona, 11 de gener de 2008.