dimarts, d’abril 08, 2008

Three neegros on the moon



Hi ha un home d’uns 70 anys a la línia 1 de Nova York, la que arriba fins el Bronx, que carrega una cadira de fusta per assegurar-se el seient en el vagó de metro. És professor del B.A.M. de Brooklyn. El seu nom es Larry, però els alumnes li diuen ‘Larrybird’. Són els nois i noies que han rodat ‘Three negroos on the moon’, una pel.lícula de 30 minuts que ha escrit, segons ells, un tal ‘Little Fat Mita’. Que ningú rigui, sisplau!
Recordeu ‘Ficar la pota a la lluna’? Doncs això, que el conte de l’11 de setembre de 2001 i Paul Auster no va funcionar a l’hora de portar-lo a la pantalla, però en canvi sí que ha funcionat --bé, més o menys...-- les dues històries en les que els astronàutes de pega fiquen la pota a la lluna. Bé, ja podeu imaginar-vos que ho han canviat tot. No passa a Chicago, sinó a Brooklyn, per exemple. Però el més fort, és que l’han convertit en una peli d’estudiants que per guanyar-se uns calés es presenten a un casting de la Whites Nasa Corporation! De fet, però, l’esperit no l’han traït pas. En Little Fat Mita no es pot queixar.
La notícia dura és que al B.A.M. (Brooklyn Academy Of Music) li han retallat el pressupost un 85%!!!!!! (Sembla un acudit, oi? Doncs, no.) En 'Larrybird' m’ha dit que em pagaran quan em jubili. Jo li he preguntat quan feia que no cobrava el sou. Sis mesos m’ha dit. I ja en fa 10, d'anys, que s’hauria d’haver jubilat! 'M'agrada ensenyar i és els que ser fer' diu.
New York ha fet suspensió de pagaments. La Tower Records ha tancat a poc a poc i encara ha pogut indemnitzar als treballadors, però no tothom ho ha aconseguit. Les llibreries ha estat les primeres en caure --les petites, és clar-- i fins alguns McDonalds han baixat les portes! La Filmoteca del Village, només va els caps de setmana. Els taxis ja no cal parar-los, literalment et pesegueixen per si hi vols pujar. Avui he vist la polícia com precintava la botiga del MAC del carrer 59, la de vidre, i embargava la mercaderia que s'hi vent per col.laboració en contrabant de IPhones!!! A la Trump Tower diuen que aviat cobraran per deixar entrar als turistes...
No li diran crisi ni recessió, però li diguin com li diguin, mai havia vist aquesta vella, vellíssima ciutat, tan ‘tancada’. I l’he vist de vegades!

Jo, de vosaltres, posaria les barretines en remull. Nova York ja ha esternudat.