dimarts, de gener 12, 2010

Si ahir dèiem Gould avui diem Horowitz



És curiós la de puntades que rep aquest dies el món del CD. Darrerament les rep del mateix món de l'LP. Si l'any passat Sony Music reeditava 'Glenn Gould: The Complete Original Jacket Collection [BOX SET]'--una col·lecció de 80 cds amb les corresponents fundes de quan es van editar en el seu format original en LP, doncs aquest any li ha tocat a l'Horowitz amb 'Vladimir Horowitz- The Complete Original Jacket Collection [BOX SET]', amb 70 peces 70.

Aquest cop però, s'ha anat molt més lluny, ja que s'editen cds inèdits amb la seva funda original. Perdoni? Doncs aí, el concert al Carnegie Hall de l'any 1951 s'edita per primera vegada i amb la seva funda 'inventada' original. Dada és viu!

Però d'entre les peces cabdals cal destacar els dos concerts de Tchaikovski dirigits per Toscanini el 1941 i el 1943 --qui és el guapo d'escoltar qualsevol de les infinites versions que s'han editat posteriorment sense que li caigui una llàgrima d'enyorança...--, el tercer de Rachmaninov sota la batuta de Reiner, el LP dedicat a Clémenti --algun altre pianista s'ha atrevit a editar-lo posteriorment?--, i el seu disc de Scarlatti.

El de Scalatti ho diu tot. S'edita amb només 15 peces quan després s'ha reeditat amb 18 i amb so SBM. Preferim el de 15 peces amb la portada i les notes originals del primer LP en comptes de la nova versió remasteritzada i amb tres peces afegides? Sííííííííííííííííííííííííííííííí.

Pobre CD...